petroupoli24.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διεθνείς αγορές: Ανοδικά «κύματα» στις τιμές πετρελαίου από την είσοδο του ιρανικού πολεμικού στην Ερυθρά Θάλασσα

Redsea Reuters 1200x800
Κοινοποίηση

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα (02.01.2024), αφού το Ιράν έστειλε πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς η κατάσταση παραμένει τεταμένη στον κρίσιμο υδάτινο δρόμο για τις παγκόσμιες μεταφορές, όπου τα πλοία δέχθηκαν επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με το CNBC, το Brent σημείωσε άλμα 1,6% στα 78,27 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 1,42% στα 72,67 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία. Το Ιράν ανακοίνωσε τη Δευτέρα (01.01.24) ότι έστειλε το αντιτορπιλικό Alborz μέσω του στρατηγικού στενού Bab al-Mandeb, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της χώρας, χωρίς να διευκρινίσουν λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή του πολεμικού πλοίου. Πρόσθεσε ότι περιοδικά διεξάγονται επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα για τη διασφάλιση των ναυτιλιακών οδών.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την καταστροφή τριών σκαφών των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, σκοτώνοντας 10 μαχητές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Associated Press. Το Πολεμικό Ναυτικό ανταποκρίθηκε σε σήμα κινδύνου του πλοίου Maersk Hangzhou με σημαία της Σιγκαπούρης, το οποίο είχε δεχθεί πυρά από τους Χούθι, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Σε δήλωση ενός εκπροσώπου των ανταρτών την Κυριακή, η ομάδα Χούθι υποστήριξε ότι τα σκάφη εκτελούσαν «επίσημα καθήκοντα για τη διασφάλιση των θαλάσσιων οδών», ανέφερε ένα ειδησεογραφικό κανάλι που ανήκει στους αντάρτες.

«Οποιαδήποτε κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή αυτή θα προσθέσει σίγουρα μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου στο Brent», δήλωσε στο CNBC ο ανώτερος αναλυτής ενέργειας της Bernstein, Neil Beveridge. Σημείωσε, ωστόσο, ότι δεν θα υπάρξουν ακόμη σημαντικές επιπτώσεις.

«Δεν έχουμε ξαναδεί τις ιρανικές ναυτικές επιδρομές στο παρελθόν. Και εφόσον πραγματικά δεν οδηγήσει σε κάποια κλιμάκωση, τότε δεν βλέπω πραγματικά καμία σημαντική επίπτωση σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Θέλω επίσης να μάθω την άποψή σας σε γενικές γραμμές για τις αγορές πετρελαίου και, ξέρετε, την όλη αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς, όπου υπάρχουν ανησυχίες για υπερπροσφορά, τι θα σήμαινε αυτό για όλες τις τιμές; Επειδή ήταν αρκετά σταθερές, αγνοώντας λίγο πολύ αυτό που θα μπορούσε να οδηγήσει σε καθοδική πίεση και την τιμή του πετρελαίου.

Η ομάδα των Χούθι επιτίθεται σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, στοχεύοντας ισραηλινά πλοία και άλλα πλοία που κατευθύνονται προς ή από το Ισραήλ, σε αντίποινα για τον πόλεμο της χώρας στη Γάζα που μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει σχεδόν 22.000 ανθρώπους εκεί.

Μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες σταμάτησαν να διέρχονται από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα στις αρχές Δεκεμβρίου, επιλέγοντας να δρομολογήσουν μέσω της νότιας Αφρικής – ένα μακρύτερο και ακριβότερο ταξίδι με τιμές θαλάσσιων μεταφορών που φτάνουν τα 10.000 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο.

Η γερμανική εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag – Lloyd δήλωσε την Παρασκευή (29.12.23) ότι θα συνεχίσει να εκτρέπει τα πλοία της γύρω από τη διώρυγα του Σουέζ.

Ωστόσο, η έναρξη της επιχείρησης Prosperity Guardian, μιας πολυεθνικής ναυτικής δύναμης, από τις ΗΠΑ, ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των ναυτιλιακών εταιρειών. Ο δανέζικος ναυτιλιακός κολοσσός Maersk δήλωσε την Κυριακή ότι θα συνεχίσει τις επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν.

Πήγη:www.newsit.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά στις «πληγές» της ακρίβειας τροφίμων το 2024

Αποκαλυπτικό βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση σε υπό κατάληψη κτίριο στην Πετρούπολη

Συνάντηση Του Δημάρχου Με Σκοπό Τη Διασφάλιση Χρηματοδότησης Του Έργου Για Το Θέατρο Πέτρας