petroupoli24.gr
ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Ενίσχυση έως και 480 ευρώ το τρίμηνο σε 1,2 εκατ. καταναλωτές – Οι δικαιούχοι

Electric Radiators
Κοινοποίηση

Ανακοινώθηκε το επίδομα που θα λάβουν από την κυβέρνηση όσοι θερμαίνονται με ηλεκτρικό ρεύμα – Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

Νέα έκτακτη ενίσχυση για το ρεύμα ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θα δοθεί σε 1,2 εκατομμύρια ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Oι αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα ρεύματος θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και μάλιστα θα ισχύει 20% προσαύξηση για κάθε τέκνο.

Οι δικαιούχοι και τα ποσά της ενίσχυσης

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για την ενίσχυση θα είναι ενιαία και μάλιστα προσαυξημένα για οικογένειες με παιδιά. Το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης το τρίμηνο θα είναι τα 45 ευρώ και το μέγιστο τα 480 ευρώ.

Οι καταναλωτές που θα κάνουν αίτηση θα δουν την ενίσχυση στους αντίστοιχους λογαριασμούς κατανάλωσης ως έκπτωση, αφού δεν πρόκειται για προκαταβολή

Τα νέα τιμολόγια

Επιπλέον, από την 1η Ιανουαρίου 2024, όλοι οι καταναλωτές θα πρέπει να επιλέξουν τιμολόγιο. Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν θα μεταπέσουν αυτομάτως στο ειδικό κοινό τιμολόγιο, που θα είναι ίδιο για όλους τους προμηθευτές.

Τα νέα τιμολόγια θα έχουν χρωματική επισήμανση ως εξής:

  • Μπλε: Σταθερά τιμολόγια
  • Πράσινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση της τιμής είτε πριν την εφαρμογή της είτε απολογιστικά
  • Πορτοκαλί: Προϊόντα δυναμικής τιμολόγησηςΚίτρινο: Κυμαινόμενα τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής

Ποια θα είναι η ενίσχυση

Με την ανακοίνωση αυτή, η κυβέρνηση επιδιώκει να προστατεύσει τους καταναλωτές από τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Δίνουμε έκτακτη ενίσχυση στους ενεργειακά ευάλωτους. Αυτοί είναι 1,2 εκατομμύρια οι πιθανοί ωφελούμενοι. Καλύπτουμε το τρίμηνο από 1/1/2024 και η ενίσχυση γίνεται με τις βαθμοημέρες με 12.000 διαφορετικούς συντελεστές σε 12.000 σημεία στη χώρα» εξήγησε σε συνέντευξη τύπου προαναγγέλλοντας ότι «το 2024 θα υπάρξει μια συνολική μεταρρύθμιση όλου του συστήματος πάνω στις ίδιες αρχές έτσι ώστε να αποκτήσουν οι ενισχύσεις καλύτερα χαρακτηριστικά».

Η ενίσχυση είναι 60 ευρώ το μήνα, όση δηλαδή και για το επίδομα θέρμανσης ανά μήνα, το συνολικό κόστος είναι 120 εκατ ευρώ – 45 ευρώ το τρίμηνο το ελάχιστο και 450 ευρώ το μέγιστο – με τον κ. Σκυλακάκη να εξηγεί ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στο mythermansi της ΑΑΔΕ, θα κάνουν αίτηση θα βλέπουν τα χρήματα στους λογαριασμούς του ρεύματος ως μείωση.

«Δεν είναι θέμα προκαταβολής εδώ, θα βλέπεις τα χρήματα στον λογαριασμό κατανάλωσης» πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι «τα κριτήρια είναι αυτά του επιδόματος θέρμανσης αφαιρουμένων όσων παίρνουν επίδομα θέρμανσης και όσους είναι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο».

Για τις ρευματοκλοπές είπε ότι αν ο ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζει 13.000, τότε ο πραγματικός αριθμός είναι έως και 20πλασιος. Το 50% είναι έως 4.500 ευρώ, το 25% από 4.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ και 25% άνω των 10.000 ευρώ, άρα μιλάμε για μαζικές ρευματοκλοπές από επιχειρήσεις.

Αυτό που αλλάζει θα είναι ότι πλέον θα εφαρμόζεται και φυλάκιση και πρόστιμο χωρίς να αλλάζει η αυστηρότητα. Στα πειθαρχικά μέτρα: 1. προσωρινή αναστολή της επιχείρησης και μόνιμη αναστολή σε περίπτωση υποτροπής και 2. για τους ηλεκτρολόγους θα προβλέπεται προσωρινή ή μόνιμη αφαίρεση άδειας. Προληπτικά μέτρα: Αν αλλάζεις φορέα μετά από ρευματοκλοπή θα ζητά νέα ΥΔΕ ο ΔΕΔΔΗΕ.

Όλα τα πρόστιμα που βάζει ο ΔΕΔΔΗΕ και οσα μπαίνουν δικαστικά θα εισπράττονται μέσω του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, με τα εργαλεία δηλαδή που έχει η ΑΑΔΕ

Για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όσους αλλάζουν δηλαδή πάροχο χωρίς εξόφληση, ορίζεται ότι είναι κάποιος που αλλάζει 2 φορές πάροχο αφήνοντας οφειλές σε διάστημα 5ετιας με αρχή την 1η Ιανουαρίου 2020 και πάει να αλλάξει τριτη φορά πάροχο. Η λογική είναι στην τρίτη «καίγεσαι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Καύσωνας Κλέων: Η απόφαση του υπ. Εργασίας για τηλεργασία και παύση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα – Τι θα ισχύσει στο Δημόσιο

Συναυλία Σύγχρονου Ελληνικού Τραγουδιού (31/3, 19:00)

Οριοθετήθηκε Πυρκαγιά Που Ξέσπασε Χθες (30/5) Στο Τέρμα Της Οδού Μανιακίου