petroupoli24.gr
ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επενδύσεις σε Οικολογικά Επιχειρηματικά Πάρκα: Η Στρατηγική της ΕΤΒΑ

43a41468f0e21d1c91cc2e89c7bedd9e
Κοινοποίηση

Η Εξέλιξη των Οικολογικών Επιχειρηματικών Πάρκων από την ΕΤΒΑ

Η στρατηγική ανάπτυξης και αναμόρφωσης των υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων με στόχο τη μετάβαση σε οικολογικά πρότυπα αποτελεί κρίσιμο στόχο της ΕΤΒΑ. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την εφαρμογή «πράσινων» έργων υποδομής και τη διασφάλιση επαρκών δικτύων, όπως ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, ακολουθώντας διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Η ιδέα αυτή θεωρείται ως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μετάβαση της βιομηχανίας σε ένα μοντέλο κυκλικής οικονομίας που προάγει τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ανάλογα με τις μετρήσιμες περιβαλλοντικές επιδόσεις και την αποδοτικότητα τους, όλες οι κατηγορίες επιχειρηματικών πάρκων, όπως αυτά τύπου Α1, A2, Τεχνόπολη και άλλα, μπορούν να χαρακτηριστούν ως «οικολογικά πάρκα». Ο χαρακτηρισμός αυτός ισχύει εφόσον πληρούν κριτήρια σε βασικούς δείκτες όπως:

  • Η χρήση ενέργειας,
  • Η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,
  • Η επαναξιοποίηση και αξιοποίηση πρώτων υλών και υδάτων γης,
  • Οι επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και η υποστήριξη της κυκλικής οικονομίας.

Σε μια πρόσφατη εκδήλωση, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ, Αθανάσιος Ψαθάς, τόνισε τη σημασία της ανάπτυξης οικολογικών πάρκων μέσω της παρουσίασης της μελέτης «Η συνεισφορά των Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων στα Επιχειρηματικά Πάρκα της ΕΤΒΑ στην Ελληνική Οικονομία την περίοδο 2017-2023», που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών.

Η μελέτη υπογραμμίζει ότι η ύπαρξη οργανωμένων υποδοχέων για μεταποιητικές δραστηριότητες συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της παραγωγικότητας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. Τα οφέλη από την ανάπτυξη των επιχειρηματικών πάρκων έχουν ισχυρές επιπτώσεις στην εγχώρια βιομηχανία και στο σύνολο της οικονομίας, καθιστώντας επιβεβλημένη την προώθηση δράσεων για τον εκσυγχρονισμό τους. Επίσης, είναι απαραίτητος ο σχεδιασμός νέων πάρκων και η βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου λειτουργίας, καθώς και η παροχή κινήτρων για την εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων σε αυτά. Η βελτίωση του χωροταξικού σχεδιασμού, με εκσυγχρονισμό των χρήσεων γης εντός των επιχειρηματικών πάρκων, είναι πρωταρχικής σημασίας.

Η υιοθέτηση ένα ενιαίου ρυθμιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των επιχειρηματικών πάρκων αλλά και η διευκόλυνση των διαδικασιών αδειοδότησης μέσω της δημιουργίας νέας δομής αδειοδότησης αποκλειστικά για πάρκα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση των βιομηχανικών περιοχών. Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους, καθώς και η δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών πάρκων, θα μπορούσε να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και να περιορίσει τη διάσπαρτη δόμηση βιομηχανικών μονάδων.

Ο επανασχεδιασμός παλαιών περιοχών με σύγχρονες ψηφιακές υποδομές, τεχνολογικές υπηρεσίες και «έξυπνα» δίκτυα, σε συνδυασμό με την εφαρμογή διαδικασιών «one-stop-shop» για τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις, αποτελεί ένα βήμα εμπρός για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Η ανάπτυξη και μετατροπή των υφιστάμενων επιχειρηματικών πάρκων σε οικολογικά με «πράσινα» έργα υποδομής και επαρκή δίκτυα είναι καθοριστική για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Επισημαίνεται ότι το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0» μπορεί να στηρίξει τις επενδύσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστηρίζονται επενδύσεις σε σύγχρονες τεχνολογίες και ψηφιακές υπηρεσίες, καθώς και η ανάπτυξη προηγμένου βιομηχανικού εξοπλισμού που ενισχύει τη συνεργασία στο βιομηχανικό οικοσύστημα. Η επιτάχυνση του προγράμματος μετασχηματισμού Βιομηχανία 4.0 και η προώθηση έξυπνης παραγωγής είναι επίσης κρίσιμες για τη δημιουργία νέας γενιάς βιομηχανικών πάρκων.

Η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ διαχειρίζεται 27 βιομηχανικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα, όπου στεγάζονται περίπου 2.300 επιχειρήσεις, απασχολώντας περί τους 60.000 εργαζόμενους. Σημαντική είναι η οικονομική συμβολή των πάρκων αυτών στο ΑΕΠ της χώρας, η οποία ανέρχεται σε περίπου 10,7 δισ. ευρώ για το 2022, προσφέροντας το 5,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Η συνεισφορά των επιχειρηματικών πάρκων στην απασχόληση φτάνει το 3,9%, με περίπου 181.000 ισοδύναμες θέσεις πλήρους απασχόλησης να απορρέουν από τη δραστηριότητα των παραγωγικών μονάδων. Τα έσοδα που προκύπτουν από αυτές τις δραστηριότητες είναι σημαντικά, αγγίζοντας περίπου τα 3,2 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ

Βανδαλισμός αφισών της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Πετρούπολη από θρασύδειλους φασίστες 

Η ταλαιπωρία χιλιάδων επιβατών στο Ελ. Βενιζέλος και η πιθανή αποκατάσταση των δρομολογίων προς Χίθροου

user 3

Νέα σχολεία θα ανεγερθούν σε 5 δήμους της Αττικής