Επί 14 χρόνια δημότες είχαν μετατρέψει εγκαταλειμμένο δημόσιο χώρο στον βοτανικό κήπο σε «καταφύγιο» πολιτικών και πολιτιστικών δράσεων, ενώ λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη και εργαστήρια μαθημάτων • Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση της δημοτικής αρχής, χωρίς να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο
Oι εκκενώσεις αυτοοργανωμένων χώρων τον πρώτο μήνα της νέας κυβερνητικής θητείας, με αποκορύφωμα το βίαιο κλείσιμο του προσφυγικού καταυλισμού στο Λαύριο στις αρχές Ιουλίου, συνεχίστηκαν με την εκκένωση κατάληψης αντιεξουσιαστών στον βοτανικό κήπο Πετρούπολης την περασμένη Δευτέρα. Η κατάληψη, απότοκο του Δεκέμβρη του 2008, έδωσε ζωή πριν από δεκατέσσερα χρόνια σε έναν εγκαταλειμμένο δημόσιο χώρο στο Αλσος Αγίου Δημητρίου και τώρα δίνει τη θέση του στο δημαρχείο της πόλης με απόφαση της δημοτικής αρχής, χωρίς να έρθει το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο.
Η ΕΛ.ΑΣ. διαφήμισε τη νέα επίδειξη δύναμης δίνοντας στη δημοσιότητα βίντεο από την επιχείρηση κατά την οποία πάνοπλοι άνδρες ΟΠΚΕ και ΔΙΑΣ εισέβαλαν με προτεταμένα όπλα κατακαλόκαιρο στο άδειο κτίριο. Πρόκειται για το υποστηρικτικό κτίριο του γυάλινου κτιρίου στον βοτανικό κήπο, ο οποίος δημιουργήθηκε πριν από δύο δεκαετίες με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θερμοκήπιο τροπικών φυτών, αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
Από το 2009 λειτούργησε ως ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος με πολιτική δράση και ποικίλες εκδηλώσεις. Πολλές οι θεατρικές παραστάσεις και τα πολιτιστικά δρώμενα από τις καλλιτεχνικές του ομάδες. Σε ένα από αυτά η Νουρ από τη Συρία έπαιξε την Ωραία Ελένη. Ηταν το 2015, όταν η κατάληψη στέγαζε και συνέδραμε οικογένειες προσφύγων που έχουν πια μετεγκατασταθεί στο Βέλγιο και στη Γαλλία. Τα μέλη της συμμετείχαν σε πολλές αντιρατσιστικές κι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και εκτός των τειχών της. Δεν είναι τυχαίο ότι η κατάληψη δέχτηκε τον περασμένο Απρίλιο επίθεση από φασιστοειδή με ναζιστικά συνθήματα και ύβρεις. Η καλλιέργεια, η φύλαξη και η διανομή παραδοσιακών σπόρων, η διάθεση βιολογικών προϊόντων απευθείας από παραγωγούς, ήταν ανάμεσα στις δραστηριότητές της, όπως επίσης η λειτουργία δανειστικής βιβλιοθήκης, τμημάτων ξένων γλωσσών και η προσφορά άλλων μαθημάτων.
Προχθές τοποθετήθηκε περίφραξη και ο χώρος αποδόθηκε στον Δήμο Πετρούπολης για την ανέγερση ιδιόκτητου δημαρχείου, με χρήματα από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και με την απροσχημάτιστη υποστήριξη της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί άλλαξε χρήση και χαρακτηρίστηκε χώρος δημαρχείου, που επιτρέπεται να γίνει στα υφιστάμενα κτίρια του βοτανικού κήπου με άρθρο (132) του (αντι)περιβαλλοντικού νόμου Χατζηδάκη 4764/2020 – προσθήκη στον νόμο 2742/1999, ο οποίος σε αυτή την περιοχή περιαστικού πάρκου προέβλεπε μόνο την ανέγερση κτιρίων για πολιτιστικές χρήσεις, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις και αναψυχή, όπως αναψυκτήρια.
Η ανοιχτή συνέλευση υπεράσπισης της κατάληψης καταγγέλλει πως κράτος, κυβέρνηση και δήμος θέλουν να επιβάλουν μια κατάσταση εξαίρεσης και αποκλεισμού για όσους αντιστέκονται στον θύλακα της «κανονικότητάς» τους, ενώ εκφράζει φόβους για αποχαρακτηρισμό και τεμαχισμό του Αλσους στη μέγγενη της κερδοσκοπίας και του ιδιωτικού. «Ηταν ιδεολογική επιλογή για δημαρχείο εκεί, στην κατεύθυνση περιορισμού του δημόσιου χώρου για την αύξηση της κυριαρχίας του κράτους. Στη διοίκηση του δήμου πρώτη φορά μπήκε Νεοδημοκράτης. Εμείς παράγουμε συγκεκριμένα πράγματα πολιτικά, πολιτιστικά, αισθητικά», τονίζει μέλος της κατάληψης.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος Στέφανος Βλάχος διαβεβαιώνει ότι δεν θα κοπεί ούτε ένα δέντρο και ότι θα κατασκευαστεί ένα βιοκλιματικό κτίριο προκειμένου να εξοικονομήσει ο δήμος τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ των ενοικίων για το σημερινό δημαρχείο. «Δεν μπορεί ένας δήμος να πληρώνει 200.000 και 300.000 ευρώ ενοίκια μέσα από τα τακτικά του έσοδα, τα οποία υπολείπονται πλέον. Τα παίρνουμε από τις κοινωνικές υπηρεσίες, από τα ΚΑΠΗ. Δίνουμε μικρότερη σημασία στις πιο ευάλωτες ομάδες», σημείωσε και έκανε λόγο για ένα μεγάλο έργο που έχουν ανάγκη οι 100.000 πολίτες. Ο κ. Βλάχος ισχυρίστηκε πως δεν υπήρχε εναλλακτική επιλογή χώρου για το δημαρχείο, πέραν ενός αρχαιολογικού που θα την καθιστούσε ανεφάρμοστη.
Ομως, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει προ πενταετίας τη χωροθέτηση του δημαρχείου δίπλα από το βιομηχανικό μνημείο του παλιού καμινιού της πόλης, κάτω από το Θέατρο Πέτρας. Ο χώρος δεν ήταν χαρακτηρισμένος «κοινόχρηστος» αλλά ο σκόπελος θα μπορούσε να ξεπεραστεί με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου, όπως είχε συμβεί το 1998 στο Αλσος για την κατασκευή του βοτανικού κήπου, μας εξηγεί ο Βαγγέλης Σίμος, δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση. Και αυτές οι εγκαταστάσεις θα αξιοποιηθούν από τη σημερινή αρχή για τον δήμο, αλλά από την αντιπολίτευση σημειώνουν πως εάν όλο το δημαρχείο περιοριζόταν σε αυτές, τότε θα μπορούσε ο βοτανικός κήπος να στεγάσει δομές κοινωνικής πολιτικής και πολιτισμού, όπως είχε συμβεί στο παρελθόν με πολιτιστικές δραστηριότητες του δήμου, αντί για το γραφείο του δημάρχου και αποθήκες. «Θα έπρεπε να έχει διαμορφωθεί μια διαφορετική λύση, όχι στη λογική των δεκαετιών ’70 και ’80. Ούτε ανάγκες για χώρους τέτοιους υπάρχουν, αφού προχωρά με γοργό ρυθμό η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των δήμων», αναφέρει ο Νίκος Σακούτης από τη Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Πολιτών.
● Η συνέλευση βρίσκεται σε καθημερινές κινητοποιήσεις όλη την εβδομάδα. Σήμερα θα συμμετάσχει στην πορεία για το πάρκο Δρακόπουλου –που επίσης περιφράχτηκε την περασμένη εβδομάδα, για εργασίες του Δήμου Αθηναίων–, ενώ μεθαύριο καλεί σε συζήτηση (8 μ.μ.) έξω από τον κήπο με θέμα την αντίσταση στην κρατική καταστολή (θα ακολουθήσει βραδιά λάτιν από την ομάδα χορού της κατάληψης).
efsyn.gr